Fabryka Czekolady E.Wedel odkrywa kolejne karty. Jakie atrakcje czekają na gości muzeum?
Już 4 września Fabryka Czekolady E.Wedel otworzy swoje drzwi dla wszystkich,
oferując wyjątkowe doświadczenie, które zabierze odwiedzających w podróż przez
historię, smaki i tajniki produkcji czekolady. Położone przy alei Emila Wedla 5
w Warszawie muzeum łączy w sobie nowoczesność z tradycją, stanowiąc doskonałe
miejsce dla wszystkich miłośników słodkości (i nie tylko). Zwiedzający będą mieli
okazję poznać m.in. proces powstawania tabliczki czekolady, przeplatany dziejami
rodziny Wedlów, która od pokoleń tworzy smakowite wspomnienia dla kolejnych
generacji.
W Fabryce Czekolady E.Wedel historia spotyka się z nowoczesnością na kilku poziomach
ekspozycji. Zwiedzanie rozpoczyna się na poziomie 0, w Przestrzeni Ghanijki, gdzie dowiemy
się w jaki sposób pozyskiwane i przechowywane są ziarna kakaowca, a także jakiej obróbce
trzeba je poddać, aby mogły stać się ulubionym przysmakiem wielu z nas. Następnie
przechodzimy na poziom +1 do Przestrzeni Czekoladnika, w której odkryjemy m.in. tajniki
konszowania. To także przystanek na coś słodkiego – czyli jeden z punktów tastingu
(smakowania), gdzie spróbujemy czekoladowych słodkości w płynnej formie. Na tym samym
piętrze zajrzymy także do Przestrzeni Cukiernika, który wprowadzi nas w finalny etap
przygotowania czekolady. Poznawać go będziemy przede wszystkim za pomocą dotyku
i słuchu – to tutaj m.in. można poskakać po wielkiej tabliczce czekolady i dowiedzieć się, jakie
dźwięki towarzyszą jej łamaniu, czy smakowitej konsumpcji. Obok znajduje się także oddzielna
sala warsztatowa, w której będzie można bawić się i tworzyć (szczegóły dotyczące oferty
warsztatowej można znaleźć na stronie www). Na ostatnim piętrze muzeum, czyli poziomie
+2, znajdziemy pokój poświęcony piankom Ptasie Mleczko® – poznamy w nim historię tego
kultowego produktu, jednocześnie na nim... leżąc! Całość kończy się w Przestrzeni
Projektantki, gdzie odwiedzający zobaczą, jak zmieniał się design opakowań na przestrzeni
lat, a jedno z nich samodzielnie zaprojektują – finalny efekt trafi do nich drogą mailową jako
jedna z pamiątek po wizycie w Fabryce Czekolady E.Wedel. Na sam koniec nie zabraknie
również słodkiej niespodzianki, której można skosztować na miejscu albo zabrać ze sobą
do domu.
Niezapomniane doświadczenia i smakowite przygody
Fabryka Czekolady E.Wedel to nie tylko muzeum do oglądania, ale przede wszystkim miejsce,
które można poznawać wszystkimi zmysłami. Dzięki wirtualnym przewodnikom – Ghanijce,
Czekoladnikowi, Cukiernikowi i Projektantce – zwiedzanie staje się interaktywną przygodą.
Na każdym piętrze gospodarze poszczególnych sekcji wprowadzają odwiedzających
w kolejne etapy produkcji czekolady, oferując wgląd w tajemnice procesu, który od lat
fascynuje miłośników słodkości na całym świecie.
Naszym celem było stworzenie wystawy, która zachwyci i zainspiruje odwiedzających
w każdym wieku. Pragnęliśmy, aby najmłodsi goście mogli odkrywać ekspozycję w sposób
najbardziej dla nich fascynujący, jednocześnie oferując dorosłym niekonwencjonalną podróż
przez historię czekolady. Zależało nam, by każdy znalazł tu coś dla siebie, niezależnie
od wieku czy zainteresowań – podkreśla Robert Zydel, dyrektor Fabryki Czekolady E.Wedel.
Praktyczne informacje dla zwiedzających
Fabryka Czekolady E.Wedel będzie otwarta codziennie od 10:00 do 20:00, a zwiedzanie, które
odbywa się pod opieką przewodnika, zajmie miłośnikom czekolady około 90 minut. Co ważne,
ostatnia grupa wyruszać będzie na spotkanie ze światem czekolady o godzinie 18:15.
Odwiedzający mogą już teraz kupić bilety online na stronie www.fabrykaczekolady.pl,
a od 4 września także w kasach muzeum i biletomatach umieszczonych przed wejściem
budynku. Na koniec warto udać się na dalsze samodzielne eksplorowanie obiektu, podejrzeć
pracę na prawdziwych liniach produkcyjnych oraz podziwiać widok na panoramę Warszawy
z tarasu na 6 piętrze. Można także przedłużyć to słodkie doświadczenie, odwiedzając sklep
z pamiątkami i wyspę Pijalni Czekolady E.Wedel, ulokowaną przy wejściu głównym.
Dwa ostatnie miejsca dostępne są dla gości bez konieczności kupowania biletu.
Wybierając się do muzeum, należy pamiętać, aby mieć ze sobą bilet (papierowy
lub elektroniczny) – jest on sprzedawany na określony dzień i godzinę, więc na miejsce trzeba
przybyć punktualnie.
Ze względu na dogodną lokalizację, najlepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie
z transportu publicznego, który zapewnia łatwy dojazd do obiektu. W pobliżu znajduje się
zarówno przystanek tramwajowy, jak i autobusowy (od ul. Zamoyskiego), a niedaleko mieści
się także stacja PKP Warszawa Wschodnia oraz stacja metra (Stadion Narodowy). Samochód
można natomiast pozostawić na parkingu przy błoniach Stadionu Narodowego, ponieważ przy
ul. Lubelskiej obowiązywać będzie wyłącznie strefa „kiss & go”.
Czy istnieje lepszy sposób na świętowanie Międzynarodowego Dnia Czekolady niż wizyta
w Fabryce Czekolady E.Wedel? Już od 4 września 2024 zapraszamy do zanurzenia się w tym
słodkim świecie i poznania sekretów, które kryją się za kultowymi produktami Wedla!
Kontakt dla mediów:
Fabryka Czekolady E.Wedel Biuro prasowe
[email protected] Magdalena Pawłowska
24/7Communication
[email protected]
+48 500 134 371
oferując wyjątkowe doświadczenie, które zabierze odwiedzających w podróż przez
historię, smaki i tajniki produkcji czekolady. Położone przy alei Emila Wedla 5
w Warszawie muzeum łączy w sobie nowoczesność z tradycją, stanowiąc doskonałe
miejsce dla wszystkich miłośników słodkości (i nie tylko). Zwiedzający będą mieli
okazję poznać m.in. proces powstawania tabliczki czekolady, przeplatany dziejami
rodziny Wedlów, która od pokoleń tworzy smakowite wspomnienia dla kolejnych
generacji.
W Fabryce Czekolady E.Wedel historia spotyka się z nowoczesnością na kilku poziomach
ekspozycji. Zwiedzanie rozpoczyna się na poziomie 0, w Przestrzeni Ghanijki, gdzie dowiemy
się w jaki sposób pozyskiwane i przechowywane są ziarna kakaowca, a także jakiej obróbce
trzeba je poddać, aby mogły stać się ulubionym przysmakiem wielu z nas. Następnie
przechodzimy na poziom +1 do Przestrzeni Czekoladnika, w której odkryjemy m.in. tajniki
konszowania. To także przystanek na coś słodkiego – czyli jeden z punktów tastingu
(smakowania), gdzie spróbujemy czekoladowych słodkości w płynnej formie. Na tym samym
piętrze zajrzymy także do Przestrzeni Cukiernika, który wprowadzi nas w finalny etap
przygotowania czekolady. Poznawać go będziemy przede wszystkim za pomocą dotyku
i słuchu – to tutaj m.in. można poskakać po wielkiej tabliczce czekolady i dowiedzieć się, jakie
dźwięki towarzyszą jej łamaniu, czy smakowitej konsumpcji. Obok znajduje się także oddzielna
sala warsztatowa, w której będzie można bawić się i tworzyć (szczegóły dotyczące oferty
warsztatowej można znaleźć na stronie www). Na ostatnim piętrze muzeum, czyli poziomie
+2, znajdziemy pokój poświęcony piankom Ptasie Mleczko® – poznamy w nim historię tego
kultowego produktu, jednocześnie na nim... leżąc! Całość kończy się w Przestrzeni
Projektantki, gdzie odwiedzający zobaczą, jak zmieniał się design opakowań na przestrzeni
lat, a jedno z nich samodzielnie zaprojektują – finalny efekt trafi do nich drogą mailową jako
jedna z pamiątek po wizycie w Fabryce Czekolady E.Wedel. Na sam koniec nie zabraknie
również słodkiej niespodzianki, której można skosztować na miejscu albo zabrać ze sobą
do domu.
Niezapomniane doświadczenia i smakowite przygody
Fabryka Czekolady E.Wedel to nie tylko muzeum do oglądania, ale przede wszystkim miejsce,
które można poznawać wszystkimi zmysłami. Dzięki wirtualnym przewodnikom – Ghanijce,
Czekoladnikowi, Cukiernikowi i Projektantce – zwiedzanie staje się interaktywną przygodą.
Na każdym piętrze gospodarze poszczególnych sekcji wprowadzają odwiedzających
w kolejne etapy produkcji czekolady, oferując wgląd w tajemnice procesu, który od lat
fascynuje miłośników słodkości na całym świecie.
Naszym celem było stworzenie wystawy, która zachwyci i zainspiruje odwiedzających
w każdym wieku. Pragnęliśmy, aby najmłodsi goście mogli odkrywać ekspozycję w sposób
najbardziej dla nich fascynujący, jednocześnie oferując dorosłym niekonwencjonalną podróż
przez historię czekolady. Zależało nam, by każdy znalazł tu coś dla siebie, niezależnie
od wieku czy zainteresowań – podkreśla Robert Zydel, dyrektor Fabryki Czekolady E.Wedel.
Praktyczne informacje dla zwiedzających
Fabryka Czekolady E.Wedel będzie otwarta codziennie od 10:00 do 20:00, a zwiedzanie, które
odbywa się pod opieką przewodnika, zajmie miłośnikom czekolady około 90 minut. Co ważne,
ostatnia grupa wyruszać będzie na spotkanie ze światem czekolady o godzinie 18:15.
Odwiedzający mogą już teraz kupić bilety online na stronie www.fabrykaczekolady.pl,
a od 4 września także w kasach muzeum i biletomatach umieszczonych przed wejściem
budynku. Na koniec warto udać się na dalsze samodzielne eksplorowanie obiektu, podejrzeć
pracę na prawdziwych liniach produkcyjnych oraz podziwiać widok na panoramę Warszawy
z tarasu na 6 piętrze. Można także przedłużyć to słodkie doświadczenie, odwiedzając sklep
z pamiątkami i wyspę Pijalni Czekolady E.Wedel, ulokowaną przy wejściu głównym.
Dwa ostatnie miejsca dostępne są dla gości bez konieczności kupowania biletu.
Wybierając się do muzeum, należy pamiętać, aby mieć ze sobą bilet (papierowy
lub elektroniczny) – jest on sprzedawany na określony dzień i godzinę, więc na miejsce trzeba
przybyć punktualnie.
Ze względu na dogodną lokalizację, najlepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie
z transportu publicznego, który zapewnia łatwy dojazd do obiektu. W pobliżu znajduje się
zarówno przystanek tramwajowy, jak i autobusowy (od ul. Zamoyskiego), a niedaleko mieści
się także stacja PKP Warszawa Wschodnia oraz stacja metra (Stadion Narodowy). Samochód
można natomiast pozostawić na parkingu przy błoniach Stadionu Narodowego, ponieważ przy
ul. Lubelskiej obowiązywać będzie wyłącznie strefa „kiss & go”.
Czy istnieje lepszy sposób na świętowanie Międzynarodowego Dnia Czekolady niż wizyta
w Fabryce Czekolady E.Wedel? Już od 4 września 2024 zapraszamy do zanurzenia się w tym
słodkim świecie i poznania sekretów, które kryją się za kultowymi produktami Wedla!
Kontakt dla mediów:
Fabryka Czekolady E.Wedel Biuro prasowe
[email protected] Magdalena Pawłowska
24/7Communication
[email protected]
+48 500 134 371
Galeria
MOŻNA zobaczyć nasze wnętrza!